Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, milyonlarca emekli vatandaşın gözü kulağı bayram ikramiyelerine çevrildi. Her bayram öncesinde olduğu gibi, bu yıl da ikramiye miktarına bir artış yapılıp yapılmayacağı konusu, emekliler arasında en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.
İkramiyelerin 2-5 Haziran 2025 tarihleri arasında emeklilerin hesaplarına yatırılması beklenirken, ekonomik koşullar ve enflasyon oranları dikkate alındığında bir zam beklentisi oldukça yüksek. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Muhammet Bayram, emekli bayram ikramiyelerinde en az yüzde 20'lik bir artışın olası olduğunu belirterek, bu durumun emekliler için önemli bir maddi rahatlama sağlayacağını ifade etti.
EKONOMİST BAYRAM'DAN İKRAMİYE ZAMMI DEĞERLENDİRMESİ
Ekonomist Muhammet Bayram, emekli bayram ikramiyelerine ilişkin yaptığı analizde, son olarak 3000 TL’den 4000 TL’ye çıkarılan ikramiyenin, mevcut ekonomik şartlar ve enflasyonist baskılar doğrultusunda yeniden değerlendirilebileceğini belirtti. Bayram, "Söz konusu dönemde %32 enflasyon olmasına rağmen enflasyondan daha fazla bir artışla 4000 TL yükseltilen bayram ikramiyesinin haziran ayındaki ödemeden önce tekrar en az yüzde yirmilik bir artışa konu olabileceğini düşünüyorum," ifadelerini kullanarak, hükümetin bu konuda olumlu bir adım atabileceğine işaret etti. Bu tahmin, ikramiyenin 4800 TL seviyelerine ulaşabileceği beklentisini doğuruyor.
DEVLETİN SOSYAL POLİTİKALARI VE ENFLASYONUN ETKİSİ
Muhammet Bayram, devletin sosyal devlet anlayışı çerçevesinde emeklileri ve çalışanları her zaman gözettiğini vurgulayarak, "Devletimiz kritik süreçlerden geçerken bile emekliliği emekçi çalışan işçiyi vatandaşını hep düşünmüştür," dedi. En düşük emekli maaşının son artışla 14.469 TL’ye yükseltildiğini ve bu rakamın o dönemki enflasyona karşı bir koruma sağladığını hatırlatan Bayram, "Bu artış ilgili ayda enflasyona karşı ezilmemiş olmakla birlikte günümüzde dört aylık enflasyon düşündüğünde bir miktar erimeye maruz kalmıştır," diyerek, bu erimenin bayram ikramiyesi zammıyla dengelenebileceğinin altını çizdi. Bu değerlendirme, ikramiye artışının bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.
İKRAMİYEDE BEKLENEN ARTIŞ ORANLARI VE KURBAN BEDELİ KARŞILAŞTIRMASI
Ekonomist Bayram, bayram ikramiyesine yapılması beklenen zam oranına dair daha spesifik rakamlar da paylaştı. "Bu noktada denenecek olursak emekliye bayram ikramiyesini en az %20 ila yüzde 25 artışla 4800 ila 5000 TL’ye yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum," diyen Bayram, bu artışın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı 5450 TL'lik yurtdışı kurban bedeliyle kıyaslandığında da anlamlı bir seviyede olacağını savundu. "Şu anda çok tarihi bir dönemeçten geçiyoruz ve bu süreçte devletimiz her bir kesimi mutlu edecek adımları atacaktır. Bu sebeple Diyanet’in açıklamış olduğu yurtdışı kurban bedeli bile 5450 TL iken 4000 TL olan bayram ikramiyesi düşük kalacağını düşünüyorum. Bu sebeple bayram ikramiyesi en az 4800 ila 5000 TL yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum," sözleriyle beklentisini netleştirdi.
KİMLER BAYRAM İKRAMİYESİNDEN YARARLANACAK?
Kurban Bayramı ikramiyesi, sadece emekli maaşı alan vatandaşları değil, aynı zamanda sosyal güvenlik sistemi içinde yer alan pek çok farklı kesimi de kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Dul ve yetim maaşı alanlar, hak sahipliği oranlarına göre (örneğin %75, %50 veya %25) ikramiyeden pay alacaklar. Yaşlılık maaşı alanlar, malullük aylığına hak kazananlar, iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri elde edenler de ikramiye ödemesi alacaklar arasında bulunuyor. Ayrıca, vatan için canını feda etmiş şehitlerin yakınları, kahraman muharip gaziler, kamu düzeninin sağlanmasında önemli rol oynayan güvenlik korucuları, ülkemize uluslararası alanda büyük başarılar getirmiş şampiyon sporcular ve terör olayları nedeniyle mağduriyet yaşamış sivil vatandaşlar da Kurban Bayramı ikramiyesinden faydalanacak.