Van Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları yürütülen tarihi alanda, özellikle akşam saatlerinde alkol şişeleri, madde izleri bölgenin güvenliğini sorgulatır hale geldi. Yetkililerin “turizme yeniden kazandırılacak” dediği bu alan, şimdilik kaderine terk edilmiş bir görüntü veriyor.

Tarihi bölgeyi ziyaret ederek yürüyüş yapmak ya da çocuklarıyla gezmek isteyen vatandaşlar, karşılaştıkları manzara karşısında isyan etti. Vanlı bir vatandaş, “Burası bizim tarihimiz. Her gelen misafirimizi buraya getiriyoruz ama yıllardır bir türlü bu soruna çözüm bulunamadı. Akşam saatlerinde alkol ve madde alanlar buraya geliyor. Gündüz izleri görülüyor. Yaz mevsimine giriyoruz, akşam saatlerinde burada yürüyüş yapmak kafa dinlemek istiyoruz ama alkol alanlardan dolayı tedirgin oluyoruz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

RESTORASYON VAR, DENETİM YOK

Eski Van şehri çevresindeki bazı yapılar restore edilip çevre düzenlemeleri yapılmasına rağmen, alkol ve madde kullanan kişilerin alanı adeta mesken tutması, güvenlik zafiyetlerini de gözler önüne seriyor. Bölge sakinleri ve esnaflar, bu tür kişilerin özellikle akşam saatlerinde tarihi alanı yoğun şekilde kullandığını ve zaman zaman çevreye zarar verdiklerini ifade etti.Whatsapp Image 2025 05 05 At 10.33.55 (1)

TURİZM POTANSİYELİ TEHLİKEYE GİRİYOR

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olması beklenen eski Van şehri, mevcut haliyle ziyaretçiler açısından bir cazibe merkezi olmaktan uzak. Turizm potansiyeli yüksek olan bu bölgenin alkol ve madde bağımlılarının mekânı haline gelmesi, Van’ın imajına da zarar veriyor.

Whatsapp Image 2025 05 05 At 10.33.54

Van’ın Gazete Manşetleri- 05 Mayıs 2025 Van’ın Gazete Manşetleri- 05 Mayıs 2025

“TARİHE SAHİP ÇIKMAK, GÜVENLİKLE BAŞLAR”

Vatandaşlar, sadece restorasyon değil, düzenli güvenlik önlemleri ve sosyal rehabilitasyon çalışmalarının da bir an önce devreye sokulması gerektiğini vurguluyor. Yetkililerden tarihi alanın temizlenmesi, güvenliğinin sağlanması ve madde bağımlılarına yönelik çözüm odaklı politikaların hayata geçirilmesi isteniyor.

Muhabir: Kasım Keklik