Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4+4+4 sisteminin son 4 yılıyla ilgili bir sorun olduğunu ve bu konuda değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Elde edilen bulgular, eğitimin niteliğini artırmak, kaynakları daha etkin kullanmak ve öğrencilerin ilgi-yeteneklerine uygun kariyer yolları sunmak amacıyla zorunlu eğitimin yapısının yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.

Gündemdeki yeni eğitim sistemi uygulamalarının örnekleri
Bu modellerin amacı, öğrencilerin üzerindeki ders yoğunluğunu azaltmak, merkezi sınavların baskısını hafifletmek ve mesleki eğitime yönlendirmeyi erkene çekmek olarak belirtildi.

3+1 Modeli: Lise eğitiminin ilk 3 yılının zorunlu olması, 12. sınıfın ise isteğe bağlı olarak üniversiteye hazırlık yılı şeklinde planlanması öneriliyor. Bu modelde, 11. sınıfı tamamlayan öğrencilere lise diploması verilmesi düşünülüyor.

2+2 Modeli: Lise eğitiminin ilk 2 yılının zorunlu, sonraki 2 yılın ise öğrencinin tercihlerine göre akademik veya mesleki eğitime yönlendirilmesi planlanıyor. Bu sayede öğrencilerin mesleki eğitime daha erken yaşlarda yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Yaş Temelli Model: 16 yaşını dolduran öğrencilerin zorunlu eğitimden çıkarılması ve lise eğitiminin bütünüyle isteğe bağlı hale getirilmesi gibi öneriler de tartışılıyor.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında 1, 5 ve 9. sınıflarda yeni müfredata geçilirken, liselerdeki dönüşüm için de eğitim uzmanlarının, STK’ların ve ilgili paydaşların görüşleri alınmaya başlandı. MEB, hem öğrencilerin akademik hem de bireysel gelişimlerini ön planda tutacak bir sistemi hayata geçirmeyi planlıyor.

DÜNYADA ZORUNLU EĞİTİM

Uluslararası örneklerde de benzer yaklaşımlar görülüyor. Örneğin ABD ve Almanya'da zorunlu eğitim yaşa göre belirlenirken, Japonya, İngiltere ve İskandinav ülkelerinde sistem daha kısa süreli zorunlu eğitime dayanıyor.

Bakan Yusuf Tekin, yükseköğretime geçişin yaygınlaşmasının lise sistemini yeniden düşünmeyi zorunlu kıldığını belirtti. “Eğer kamuoyundan bu yönde bir talep olursa, sistem değişikliği üzerinde uzlaşarak Kabine’ye sunabiliriz” dedi.

PKK kendini feshettiğini duyurdu PKK kendini feshettiğini duyurdu

ABD: Eyaletlere göre farklılık gösterse de eğitim genellikle 6 ila 16 veya 18 yaş arası zorunlu.

ALMANYA: Eyalete bağlı olarak 6 ila 15 veya 16 yaş arasındakilerin eğitimini zorunlu kılıyor.

JAPONYA: 6 yaşında başlayıp 15 yaşında biten 9 yıllık zorunlu eğitim dönemi var.

İNGİLTERE: 5 ila 18 yaş arası eğitim zorunlu ancak öğrenciler yüksek öğrenime veya çıraklığa devam etmek istiyorlarsa 16 yaşında okulu bırakabilirler.

FİNLANDİYA ve İSVEÇ: 6 ila 16 yaş arasında zorunlu eğitim vardır ve erken çocukluk eğitimi genellikle 3 yaşta başlıyor.

Kaynak: İLKHA