Van'ın Muradiye ilçesi Bendi Mahi Çayı üzerine kurulu olan bu esrarengiz köprü, 19. yüzyılda inşa edilmiş. Tam olarak kim tarafından yapıldığı bilinmese de, kayaların üzerine ustaca yerleştirilmiş mimarisi ve hala sapasağlam ayakta oluşuyla hayranlık uyandırıyor. 15,5 metre uzunluğundaki Muradiye Şeytan Köprüsü, 17-18 metre yüksekliği ve 3 metre genişliği ile dar bir geçidi aşan bir mimarlık harikası.
EFSANELERİYLE ÜRKÜTÜCÜ, GÜZELLİĞİYLE BÜYÜLEYİCİ
Muradiye Şeytan Köprüsü, adını taşıdığı rivayetlerle daha da gizemli bir hal alıyor. Bölge halkı arasında anlatılanlara göre bir düğün alayı köprüden geçerken kanyona düşerek hayatını kaybetmiş. Bu trajik olaydan sonra köprüye “Şeytan Köprüsü” adı verilmiş. Bir başka iddiaya göre ise, çayın iki kaya arasından şiddetle akarak fışkırması ve kayaların şekli, bu ismin verilmesinde etkili olmuş.
TARİHİ VE MİMARİ DETAYLAR
Tek gözlü, basık kemer açıklıklı bu köprüde düzgün kesme taş kullanılmış, bazı bölümlerinde ise moloz taş malzemeler yer almakta. Batı ucu doğrudan ana kayaya oturtulmuşken, doğu kısmı andezit taşlarla örülmüştür. Yıllara meydan okuyan bu yapı, hala kullanılabilir durumda.
TÜRKİYE’DEKİ DİĞER “ŞEYTAN KÖPRÜSÜ” NEREDE?
Türkiye’de bu ismi taşıyan yalnızca iki köprü bulunuyor. Van’daki Şeytan Köprüsü’nün dışında, bir diğeri de Konya’da yer almakta. Konya’daki köprü de yapısal benzerlikleri ve ardındaki efsanelerle dikkat çekerken, Van’daki köprü ise coğrafi konumu ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor.
ŞEYTAN KÖPRÜSÜ’NE NASIL GİDİLİR?
Muradiye ilçesine girmeden yaklaşık 5 kilometre önce, Muradiye Şelalesi’ni geçtikten sonra sağa ayrılan yola girerek 500 metre kadar ilerlediğinizde Şeytan Köprüsü’ne ulaşabilirsiniz. Köprünün bulunduğu bölge, aynı zamanda fotoğraf tutkunları ve doğaseverler için ideal bir rota sunuyor.
Doğu Anadolu’nun kalbinde, tarihle doğanın buluştuğu noktada yükselen Muradiye Şeytan Köprüsü, Van’a yolu düşen herkesin mutlaka görmesi gereken eşsiz bir miras olarak ziyaretçilerini bekliyor.