Suat Tink - Vanolay
Yatırım ve teşviklerle Türkiye’de kurulan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) sayısı hızla artıyor. 2 GES tesisine sahip Van’ın güneş enerjisi verimliliğinde Türkiye’nin en verimli ili olduğuna dikkat çekildi.
Dünya genelinde baş gösteren iklimsel sorunlar yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin kullanımını gerekli kılıyor. Güneş ve rüzgar gibi enerji kaynakları, hava kirliliği ile karbon emisyonunun azaltılmasının yanı sıra çevre dostu bir enerji tüketimi oluşturuyor.
“TÜRKİYE’NİN GÜNEŞ ENERJİSİNDE EN VERİMLİ YERİ VAN”
EcoTürk Enerji Genel Müdürü Adem Ağbal, röportaj esnasında muhabirin “Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda çok verimli bölgeleri var. Dolayısıyla İstanbul ve Ankara gibi Türkiye'nin değişik yerlerindeki büyük sanayicilerimiz güneşin en verimli olduğu, güneşin çok bol olduğu Akdeniz'de, Ege'de, Güneydoğu'da yer alma derdine düşecekler.” demesi üzerine Van ile ilgili önemli bir noktaya dikkati çekti.
Güneş enerjisinin verimliliği konusunda en iyi yerin Van olduğuna vurgu yapan Ağbal, “Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda en verimli yeri Van. Sebebi de şudur; Güneş panelleri üretime başladığı zaman ısınmaya başlar. Dolayısıyla siz Antalya'da o rutubette ve o hava koşullarında verim alamazsınız. Çok güneş olması değil, aynı zamanda hava koşulları da uygun olmak zorunda. Dolayısıyla biz bütün santrallerimizi yaparken en uygun olabilecek arazilere, rüzgar alan ve belli bir rakımın üzerindeki arazilere yapıyoruz ki imalat esnasında enerji ve üretim kaybı olmasın” ifadelerini kullandı.
Devletin sağladığı teşviklerle GES yatırımlarının artacağını belirten Ağbal, “Devlet, sanayicinin önünü açmış durumda. Cumhurbaşkanlığı'nın özel kararnamesi var. Güneş Santrali kuran firmaların yapmış oldukları yatırımı 4. bölge teşvik kapsamına almış durumda. Bu ne demek? Bir, yatırım teşvik belgesi alıyor, KDV ödemiyor. Malzemeler için KDV ödemiyor, yüzde 20 az değil. Yatırım teşvik belgesi çıkartıyoruz, dolayısıyla panel, invertör, konstrüksiyon ve kablo gibi ana malzemeler için KDV ödemeden temin edebiliyor. Aynı şekilde invertörde de böyle. İnvertör genelde yurt dışından gümrüğe gelir. Gümrük vergisiz yatırım teşvik belgesi varsa vergisiz ve KDV'siz olarak malzemesini alır. Artı SSK desteği ve çok büyük avantajları var” dedi.
Van’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla ikinci Güneş Enerjisi Santrali açılmııştı. 100 bin metre kare alan üzerine kurulan santral; 5 adet trafo, 45 adet inverter, 10 bin 400 adet panelden oluşuyor. Ayrıca 5 bin 600 kilovatlık kurulu güce sahip.