Van İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Destek Hizmetleri Başkanlığı biriminde görev yapan Diyetisyen Eda Allahverdi, uzun süren açlık saatleri ve değişen beslenme düzeni nedeniyle Ramazan ayında dengeli ve yeterli beslenmenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

ÖĞÜN SAYISINA VE PORSİYONLARA DİKKAT

Ramazan ayında genellikle üç ana öğünden oluşan günlük beslenme düzeni iki ana öğüne düşüyor. Diyetisyen Allahverdi, sahur ve iftarın ana öğün olarak planlanması gerektiğini, iftardan sonra ise 1–1,5 saat arayla iki ara öğün yapılmasının uygun olacağını belirtti.

Tek seferde büyük porsiyonlar tüketmek yerine, küçük porsiyonlarla ve zamana yayarak beslenmenin sindirim sistemi açısından daha sağlıklı olacağını ifade etti.

SAHUR MUTLAKA YAPILMALI

Ramazan’da açlık süresinin ortalama 13-14 saate kadar çıktığını hatırlatan Allahverdi, sahurun atlanmaması gerektiğini söyledi.

Sahur yapılmaması durumunda kan şekerinin erken saatlerde düşeceğini ve gün içindeki verimin azalacağını belirten Allahverdi, sahurda özellikle protein ağırlıklı besinlerin tercih edilmesini önerdi.

Yumurta başta olmak üzere süt, yoğurt, peynir gibi protein kaynaklarının uzun süre tokluk sağladığını ifade eden Allahverdi, sahurda ayrıca mevsim yeşillikleri, tam buğday ekmeği ve ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin tüketilebileceğini kaydetti. Aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden ise uzak durulması gerektiğini söyledi.

İFTARA HAFİF BAŞLAYIN

Oruç açarken zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Allahverdi, iftara bir kase çorba ile başlanmasını ve ardından 5-10 dakika ara verilmesini önerdi. Bu yöntemin ani yüklenmeyi önleyerek sindirimi kolaylaştırdığını ifade etti.

Allahverdi, iftar menüsünde etli veya etsiz sebze yemekleri, kurubaklagiller, tam tahıllar, yoğurt, ayran, cacık ve salata gibi lif oranı yüksek besinlerin yer alması gerektiğini vurguladı.

Van’da neden yeni özel hastane açılmıyor? Müdür Tosun açıkladı…
Van’da neden yeni özel hastane açılmıyor? Müdür Tosun açıkladı…
İçeriği Görüntüle

TATLI TERCİHİNDE ÖLÇÜLÜ OLUN

İftardan sonraki ara öğünlerde sütlü tatlı, meyve, yoğurt ve kuruyemiş gibi besinlerin tercih edilebileceğini belirten Allahverdi, kızartılmış ve ağır şerbetli tatlılar yerine haftada 3-4 kez sütlü tatlılar ya da meyve tatlılarının tüketilmesini önerdi.

PİŞİRME YÖNTEMİ VE SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Ramazan sofralarında kızartma yerine fırın, ızgara veya haşlama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Allahverdi, iftar ile sahur arasında günlük 2-2,5 litre su tüketilmesinin önemine dikkat çekti.

Allahverdi, ayrıca kabızlık riskine karşı lif oranı yüksek besinlerin, taze ve kuru meyvelerin ve kuruyemişlerin düzenli tüketilmesi gerektiğini söyledi.

EGZERSİZ İFTARDAN SONRA YAPILMALI

Ramazan boyunca ağır egzersizlerden kaçınılması gerektiğini belirten Allahverdi, yürüyüş gibi hafif aktivitelerin iftardan yaklaşık 1 saat sonra yapılmasının daha uygun olacağını ifade etti.

Kaynak: VAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ