Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ev sahipliğinde, Kudüs Araştırmaları, Bilge Gençlik ve Cami Gençliği Topluluklarının katkılarıyla, Bilim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (Bilhikem) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu “Tüm Yönleriyle Filistin” temasıyla gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, protokol konuşmalarıyla devam etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya, yaptığı açılış konuşmasında, Filistin meselesi üzerinden insanlığın tarihsel reflekslerine dikkat çekti.Van Yyü Filistin Sempozyumu (2)

Hz. Âdem’den Hz. Musa’ya, Hz. Nuh’tan Hz. İbrahim’e uzanan peygamberler tarihi bağlamında zulme karşı geliştirilen duruşlara değinen Prof. Dr. Göya, günümüzde yaşanan sessizliğin geçmişteki adaletsizliklerin bir yansıması olduğunu ifade etti.

Konuşmasında Batı medeniyetinin çelişkilerine, insan hakları söylemi ile gerçek uygulamalar arasındaki uyumsuzluğa ve modern dünyanın ürettiği manevi boşluğa da dikkat çekti.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan, konuşmasında bu sempozyumun, akademik camiada Filistin’e yönelik farkındalık oluşturmayı ve öğrenci-öğretim üyesi etkileşimini güçlendirmeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca Filistin meselesinin insani, dini ve siyasi boyutlarıyla ele alındığını, modern dünyada Siyonist kuşatmanın medya, ticaret ve uluslararası hukuk üzerindeki etkilerinin de tartışıldığını ifade etti.Van Yyü Filistin Sempozyumu (4)

Bilhikem Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yunus Kaplan, konuşmasında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin ortak girişimiyle kurulan Bilhikem platformu tarafından düzenlenen bu sempozyumun yalnızca akademik bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda ahlaki ve toplumsal bir sorumluluğun ürünü olduğunu vurguladı. Filistin’in bugün sadece bir coğrafya değil, insanlık onuru, adalet ve vicdanın sınandığı bir zemin olduğunu ifade eden Kaplan, Türkiye’nin dört bir yanından ve özellikle Filistin’den gelen başvuruların bu kardeşlik zemininin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Van’daki silahlı kavgada hayatını kaybeden şahsın kimliği belli oldu! Van’daki silahlı kavgada hayatını kaybeden şahsın kimliği belli oldu!

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Emin Akaslan, konuşmasında sempozyumun amacının, Filistin, Kudüs ve Gazze’de yaşanan insani trajediyi akademik, kültürel ve vicdani boyutlarıyla ele almak ve küresel adalet bilincini güçlendirmek olduğunu belirtti. Medya, eğitim, akademi ve kültür alanlarında hissedilen Siyonist etkilerin zihinsel bir kuşatma oluşturduğunu vurgulayan Akaslan, bu kuşatmaya karşı yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti.Van Yyü Filistin Sempozyumu (1)

Türkiye ve Filistin dâhil olmak üzere 6 ülkeden gelen toplam 108 başvuru arasından yaklaşık 80 bildiri kabul edildiğini ve bu bildirilerin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde, yüz yüze ve çevrimiçi oturumlarla sunulduğunu ifade etti.

Protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen açılış panelinde, Prof. Dr. Emin Yaşar Demirci moderatörlüğünde Araştırmacı-Yazar Zahide Tuba Kor, “Yahudi Meselesinin Filistin Meselesine Dönüşümü: Siyonizm” başlıklı sunumunu, Araştırmacı-Yazar Peren Birsaygılı Mut ise “Filistin Edebiyatında Direniş” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. İki gün süren sempozyum, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden ve yurt dışından, özellikle Filistin’den gelen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bildirileriyle zenginleşti. Oturumlar yüz yüze ve çevrimiçi formatta başarıyla tamamlandı.

Kaynak: BÜLTEN