Van’da hemen her evin bahçesinde bulunan kiraz ağaçları bu yıl adeta servet değerinde. Market ve manavlarda kilogram fiyatı 500 TL’ye kadar çıkan kiraz, üreticisinin yüzünü güldürürken tüketiciyi ise düşündürüyor. Kentte yaygın olarak yetişen kirazın, iklim koşullarına dayanıklılığı sayesinde Van’da daha da yaygınlaşması bekleniyor.
KİRAZIN KİLOSU 500 TL’YE DAYANDI
Özellikle şehir merkezinde ve çevre ilçelerde birçok ailenin bahçesinde yer alan kiraz ağaçları, bu yıl meyvesiyle adeta altınla yarışıyor. Zincir marketlerde 400 TL ile 500 TL arasında değişen fiyatlarla satılan kiraz, dar gelirli vatandaşlar için ulaşılamaz hale geldi. Vatandaşlar, kendi bahçelerinde yetişen kiraz sayesinde bu fiyat artışından etkilenmeden tüketim sağlayabiliyor. Hatta bazıları fazla ürünü satarak ek gelir elde etmeye başladı.
YERLİ ÜRÜNÜ OLAN KAZANDI
Bahçesine yıllar önce kiraz ağacı diken Vanlılar bu yıl meyvesinin gerçek değerini görmüş oldu. Özellikle İpekyolu, Edremit, Tuşba ve Gevaş ilçelerinde yaygın şekilde bulunan kiraz ağaçları, bu bölgelerdeki vatandaşlara hem ekonomik hem de manevi bir kazanç sağladı.
İKLİM UYGUN, POTANSİYEL YÜKSEK
Uzmanlara göre Van’ın rakımı, yaz mevsimindeki sıcaklık aralığı ve gece-gündüz ısı farkı, kirazın yetişmesi için oldukça elverişli. Zirai üretim yapan bazı üreticiler ve ziraat mühendisleri, bu potansiyelin profesyonel düzeyde değerlendirilmesi halinde Van’ın kiraz üretiminde yeni bir merkez haline gelebileceğini ifade ediyor.
Kirazın bu yılki piyasa değeri, vatandaşları da harekete geçirdi. Bazı üreticiler, 2025 sonbaharında yeni kiraz fidanı dikmeyi planlıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yerli üretimi desteklemek amacıyla fide ve fidan desteği sağlaması durumunda, Van’ın kiraz üretimi birkaç yıl içinde önemli ölçüde artabilir.
Özellikle küçük üreticilere fide, ilaçlama, sulama ve bakım desteği verilmesi halinde hem şehir ekonomisinin canlanacağı hem de tüketiciye daha uygun fiyatlarla ürün ulaşacağı düşünülüyor.