Yeni düzenlemeyle birlikte, elektrik piyasasında serbest tüketici limiti aşağı çekildi. 2025 yılında yıllık 750 kilovatsaat olarak uygulanan limit, 2026 itibarıyla daha düşük bir seviyeden hesaplanacak. Bu değişiklikle, daha düşük tüketim yapan aboneler de serbest tüketici kapsamına dahil edilecek.
Serbest tüketici statüsüne giren aboneler elektriği, görevli tedarik şirketi yerine serbest piyasa koşullarında istedikleri tedarikçiden satın alma hakkına sahip olacak. Tedarikçi değişikliği yapılması durumunda ise elektrik kesintisi yaşanmayacak.
DEVLET DESTEĞİNDE YENİ SINIRLAR
EPDK’nın aldığı kararlar yalnızca serbest tüketici uygulamasıyla sınırlı kalmadı. Yüksek elektrik tüketimi yapan mesken aboneleri için devlet desteği kapsamı da daraltıldı. Buna göre;
Yıllık 4 bin kilovatsaatin, aylık 333 kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen konut aboneleri, devlet destekli tarifelerden yararlanamayacak.
TASARRUF VE ADİL DESTEK
Yetkililer, yapılan düzenlemelerin temel amacının enerji tasarrufunu teşvik etmek ve devlet desteklerinin gerçekten ihtiyaç duyan abonelere daha adil şekilde ulaştırılmasını sağlamak olduğunu vurguluyor.
Yeni uygulamaların özellikle yüksek tüketim yapan hanelerin faturalarına doğrudan yansıması beklenirken, vatandaşların elektrik tüketimlerini gözden geçirmeleri öneriliyor.




