Tarihi boyunca birkaç farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Van kendine özgü farklı bir kimliği vardır. Sahip olduğu büyük göl, doğal güzellikleri ve tarihi mekanları birçok kimseyi cezbediyor. Peki, Van'ın En Meşhur Yeri veya yerleri Neresidir? 
Van seyahatinizi gerçekleştirmek için hava, kara ve demiryolunu tercih edebilirsiniz. Bunun dışında Van Gölü Ekspresi de demir yolu ile Van’a ulaşmak için kullanılabilir. Tatvan’dan otobüs ya da feribot ile Van’a ulaşmak da mümkündür. 
Van’a ulaşım için en çok tercih edilen yöntem havayoludur. İlin merkezine yaklaşım 8 kilometre mesafedeki Van Ferit Melen Havaalanı sayesinde şehre Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin’den direkt uçuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.  
Her mevsimde farklı turistik alternatifler sunan Van için en ideal seyahat zamanları ilkbahar ve yaz ayları olarak öne çıkıyor. 

VAN'IN EN MEŞHUR YERİ/YELERİ NERESİDİR?

Van’da gezilecek birçok farklı tarihi mekan ve doğal güzellikler vardır. Bu mekanlar şöyle sıralanabilir: 


1. VAN GÖLÜ 

vangölü (2)
Van Gölü, Türkiye’nin yüzölçümü açısından en büyük gölü olarak biliniyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda dünyada en büyük sodalı göl olma özelliği de Van Gölü’ne ait. Van ve Bitlis illeri arasında konumlanan Van Gölü, hemen yanı başında yer alan Nemrut Dağı’nın patlaması sonucunda meydana geldi. Bu özelliği nedeniyle de bilim dünyasında volkanik set gölü olarak sınıflandırılıyor. Gölün suları tuzlu ve sodalı olduğu için, gölde çok az canlı türü yaşayabiliyor. Bunlardan en ünlüsü, endemik bir balık olan inci kefali. Gölde uzun yıllardır efsanevi bir canavarın yaşadığına inanılması da burayı ilginç kılan detaylar arasında yer alıyor. Van Gölü hem tarihi hem de kültürel açıdan zengin bir bölge olması ile göze çarpıyor. Gölün doğusunda bulunan Akdamar Adası aynı zamanda 10. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüzde halen ayakta olan Akdamar Kilisesini de içerisinde barındırıyor. Kilise, Ermeni mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Duvarlarında Hristiyanlık için önemli olan çeşitli sahneler bulunması burayı değerli kılıyor. Kilise, 2007 yılında restore edildi ve müze olarak hizmet vermeye başladı. 

2. AKDAMAR ADASI VE KİLİSESİ

akdamarisland_1280x720

Van Gölü’nün ortasında yer alan şirin bir ada olan Akdamar, aynı zamanda üzerinde yükselen adası ile de birçok turistin odak noktası oluyor. Akdamar Adası’nda, 10. yüzyılda Ermeni Kralı I. Gagik tarafından inşa edilen ve aynı zamanda Surp Haç Kilisesi olarak bilinen Akdamar Kilisesi tarihi ve kültürel alana ilgi duyan herkesi kendisine çekiyor.van akdamar adası (1)-1

Kilise bugünlerde ibadet yerinden çok müze olması ile öne çıkıyor. 2007 yılında yapılan restorasyon ile kilisede yeniden elde geçirildi ve ilgililerin hizmetine sunuldu. Ziyaretçiler, kilisenin etkileyici mimarisini, sanatsal değerini ve tarihî önemini keşfetme fırsatına sahip. Akdamar Adası, sadece tarihi ile değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de harika bir yer. Van Gölü'nün en büyük adası olan Akdamar, 7 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor.

3. VAN KALESİ Van Kalesi baslik_1280x705

Van Kalesi, Türkiye'nin doğusunda yer alıyor ve ziyaretçilerine nefes kesici bir manzara sunuyor. Bu tarihi yapı, Van Gölü'nün hemen yanında, Van şehrinin kalbinde bulunuyor. Kale, Urartular dönemine ait ve bu da kalenin 9. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi olduğunu gösteriyor.

vankalesi

Van Kalesi içerisinde günümüzde birçok tarihi eser yer alıyor. Bunların içerisinde mezar, Urartular dönemine ait eski yazıtlar ve kilise öne çıkıyor. Kale içerisinde bulunan yazıtların Urartulara ait dil olan Urartuca yazılmış olması da dilin özelliklerini incelemek için eşsiz bir belge sunuyor. Van Kalesi, şehrin hakim noktasında yer aldığı için manzarası ile birçok kişiyi kendine hayran bırakıyor. 

4. SÜLEYMAN HAN CAMİİ

Zcb

Süleyman Han Camii, Van’ın tarihi zenginliğini yansıtan bir eser. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a onarımı yaptırılıyor. Orta Kapı Mahalle sınırları içerisinde yer alan cami, kare planlı ve tek kubbeli olması ile dikkat çekiyor. Caminin kuzey kısmında beş odalı son cemaat adı verilen bir de mekanı bulunuyor. Caminin cepheleri iki renkli kesme taşlarla örülmüş durumda. 

5. VAN MÜZESİ

Van Müzesi içerisinde çok geniş bir koleksiyonun olduğu kompleks bir yer olarak biliniyor. 2011 yılında gerçekleşen Van depremi sonrasında böyle bir yapının söz konusu olması sonucunda içerisinde Urartulara ait dönemi de kapsayan bir müze ile çok büyük bir alan ziyaretçilerin beğenisi ile buluştu. 2019 yılında tam kapasite olarak hizmete açılan bu müze Van Kalesi’nin hemen yanı başında yer alıyor.Van Müzesi Ziyaret (1)

Müze içerisinde Anadolu’nun farklı dönemlerine ve medeniyetlerine ait yaklaşık 100 bin eseri ziyaretçilerine sunuluyor. Burada 16 farklı sergi salonu, konferans salonu, müze satış birimi, çocuk atölyesi, geçici sergi alanı, takı atölyesi gibi birçok mekan yer alıyor. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait eserler, etnografik eserler, gayri İslami ve İslami sikkeler de müzede yer alıyor. 

6.HÜSREV PAŞA CAMİİ

van kalesi kar manzaarası (1)

Van’ın en önemli eserleri arasında yer alan Hüsrev Paşa Camii, Van Gölü kıyısına yakın noktada yer alıyor. Hemen yanı başında yer alan Van Kalesi’nin gölgesinde yükselen cami, Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Bey döneminde yaptırıldı. 1567 yılında II. Selim döneminde yaptırılan camii, 1915 yılında başlayan Rus işgaline kadar hiç kesinti vermeden ibadet yeri olarak kullanıldı.van kalesi kar manzaarası (2)

Ancak bu tarihten sonra son cemaat yeri olarak isimlendirilen noktası ve mihrabı zarar gören caminin bazı parçaları da Rusya’ya götürüldü ve orada sergilendi. Ancak daha sonraki yıllarda işgal bitince Kültür Bakanlığı tarafından camii onarıldı ve günümüzdeki haline gelmeyi başardı. Kare planlı olan Hüsrev Paşa Camii içerisinde belirli bir noktaya kadar çini bulunuyordu ancak bu tarihi güzellikler de günümüze kadar ulaşamadı. 

7. KAYA ÇELEBİ CAMİİ 

Van Kaya Çelebi Camii (1)
Van'ın tarih ve kültür hazinelerini yansıtan önemli bir yapılardan olan Kaya Çelebi Camii, Osmanlı döneminde, 17. yüzyılda yapıldı. Kaya Çelebizade Koçi Bey tarafından yaptırılmaya başlanan bu camii onun idamı sonrası Dedemoğlu Mehmet Bey tarafından tamamlandı. Eski Van'ın Orta Kapı Mahallesinde, Van Kalesinin güneyinde konumlanan bu cami, kare planlı ve tek kubbeli harim ile kuzeydeki beş gözlü son cemaat yerinden oluşuyor. Minare ise kuzey batı köşede yer alıyor.

Van Kaya Çelebi Camii (3)

Caminin dışında ise, renkli kesme taşlar kullanıldığı gözlemleniyor. Kuzey cephesinde, camiye girişi sağlayan kapı ve pencerelerde ise bitkisel ve geometrik motiflerle süslemeler yer alıyor. Cami içindeki kıble duvarındaki mihrap büyük önem taşıyor. Düzgün kalker taşlarıyla yapılan mihrap, mukarnaslı bir bordürle çerçevelenmiş, kareye yakın dikdörtgen bir görünüme sahip. 

8. VAN ULU CAMİİ

ulu camii (2)
Van Ulu Camii, kentin hem tarihi hem de kültürel zenginliklerini arasında yer alan bir yapı. Cami, eski Van şehri sınırları içinde, Van Kalesi’nin güneyinde yer alıyor. Yapı, her ne kadar Osmanlı dönemi içerisine tarihlense de Selçuklulara ait izlere de rastlandığı biliniyor. Cami, büyük ölçüde yıkıldığı için kitabesine ulaşılamadı. Caminin kare yapısının söz konusu olduğu ve tek kubbe inşa edildiğinden bahsedilebilir. 

Buyuk Selcuklu Eseri Van Ulu Cami Minaresi Yikildi 17257901063861 2
Son cemaat yeri ve kuzeybatı köşesinde minaresi bulunuyor. Caminin cepheleri iki renkli kesme taşlarla örüldüğü yapılan araştırmalar sonucunda tespit edildi. Caminin içi de çeşitli süslemelerle bezeli. 

9. MURADİYE ŞELALESİ 

Muradiye Şelalesi Van (1)
Muradiye Şelalesi, Van’ın doğusunda, Muradiye ilçesinde yer alıyor. Şelale, Van’ın doğal alanları arasında yer alan en güzel noktalarından birisi. Van Gölü’nü besleyen en önemli kaynaklardan birisi olan Muradiye Şelalesi, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Şelalenin suyu, yüksek bir tepeden aşağıya doğru akıyor ve bu haliyle etkileyici bir görüntü oluşturuyor. Şelalenin etrafında, yeşil ağaçlar ve çiçeklerle dolu bir piknik alanı bulunuyor.

Van Muradiye Şelalesi Sonbahar (3) Burası ailenizle gelebileceğiniz ve harika bir gün geçirebileceğiniz muhteşem bir yer. Kuş cıvıltılarını dinleyebilir ve Van gezinize ufak bir mola verebilirsiniz. Muradiye Şelalesi, aynı zamanda çevresinde yer alan yürüyüş rotaları ile da birçok turisti kendisine çekiyor. Bu rotaları izleyerek, şelale ve çevresindeki birçok harika alanı keşfedebilir ve birbirinden güzel fotoğraflar ortaya çıkartabilirsiniz. Muradiye Şelalesi, doğayı seven ve onunla unutulmaz bir gün geçirmek isteyenlere göre bir mekan.

Van'daki kazada yaralı sayısı arttı! Van'daki kazada yaralı sayısı arttı!

10. HOŞAP KALESİ

hoşap kalesi başlık_1280x853
Hoşap Kalesi, Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alıyor ve ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Bu kale, her ne kadar 1643 yılında inşa edilmiş ve o zamandan beri bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olmuşsa da geçmişi oldukça eski dönemlere kadar gidiyor. İran ve Anadolu coğrafyası arasında önemli bir köprü görevi gören Hoşap Kalesi, Osmanlılar döneminde ileri uç sınır karakolu olarak kullanıldı.

Hosap Kalesi̇ Gece (2) Hakim bir tepe üzerinde yer alan kale, günümüzde turistler için harika fotoğrafların çekildiği bir yer haline geldi. Etrafındaki manzarayı sınırsız bir şekilde görmenize olanak tanıyan Hoşap Kalesi, hemen önünde akan Büyük Deresinin sularını izleme imkanı sunuyor. Hoşap Kalesine geldiğinizde Süleyman Bey Kümbeti ve Evliya Bey Medresesini de ziyaret edebilirsiniz. 
Bonus olarak Bediüzzaman Said Nursi’nin medresesi olarak bilinen Horhor Medresesi de ziyaret edilebilir.

Muhabir: Kasım Keklik/Vanolay