Suat Tink – Vanolay
Van’da tarihi Hüsrev paşa Camii İmam Hatibi Ahmet Hüsrev Koyuncu ve arkadaşlarının öncülüğüyle kurulan Kadim Geleneksel Sanatlar Derneği güzel işlere imza atıyor. Dernekte Halk Eğitim Merkezi ortaklığıyla açılan 11 farklı kursta öğrencilere Geleneksel İslam Sanatları öğretiliyor.
Hüsn-i hat başta olmak üzere ney, ebru, kaligrafi ve filografi gibi 11 dalda öğretilen sanat kurslarına olan yoğun ilgi ve kurslardaki başarı oranı sevindiriyor.
“TEMEL GAYEMİZ KUR’AN-İ SANATI BİR SONRAKİ NESLE ULAŞTIRMAK”
Derneğin yaptığı faaliyetlere ilişkin bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüsrev Koyuncu, “Derneğimiz 2018 yılında kuruldu. Hüsn-i hat sanatıyla uğraşan ben ve arkadaşlarım Hüsn-i hat sanatını daha ileriye doğru götürmek, gençlerimize ve çocuklarımıza aktarmak, bizden sonraki nesillere aktarmak amacıyla böyle bir dernek kurduk. Derneğimizde Geleneksel İslam Sanatlarının diğer dalları da icra ediliyor. Hüsn-i hat, kaligrafi, tazmin, minyatür, ciltçilik, ebru, gibi 11 sanat öğrenip öğretiliyor. Temel gayemiz gençlerimize, çocuklarımıza Kur’an-i sanatı ulaştırmak ve öğretmektir. Açıldığımız tarihten bugüne kadar Hüsn-i hat ile uğraşan yaklaşık olarak 250 öğrencimiz oldu. Bunların bir kısmı yapamadı, bir kısmı öğrenci olduğu için, bir kısmı da şehir dışına çıkmak zorunda kaldığı için bırakmak zorunda kaldı. Öğretmen, üniversite öğrencileri, esnaflar gibi birçok kesimden müracaat eden oldu. Hüsn-i hat sanatına başvuran 50 kişi arasında bu sanatı icra edebilecek kapasiteye sahip 5 kişiyi de bulabilirsek bizim için büyük bir başarı olur. O süre içerisinde icazet alabilecek dereceye gelen kardeşlerimiz var. Sanatımızı icra etmeye devam ediyoruz” dedi.
Gider ve maliyet konusuna değinen Koyuncu, “Kadim Geleneksel Sanatlar Derneği yönetimi olarak aylık aidatla derneğimizin giderlerini karşılıyoruz. Bu yıl sayın Valimiz Ozan Balcı’nın da sanat malzemeleriyle ilgili çok büyük katkıları oldu. Kurslarımızın her birine malzeme desteği sağlandı. Onlara da teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
KURSLARA KATILIM NASIL OLUYOR?
Kurslara katılım hakkında konuşan Ney eğitmeni Adem Tuncil de “Biz ney sazımıza 2011 yılında gençlik merkezinde başladık. Son bir yıldır da Hüsrev hocamızın açmış olduğu Kadim Sanatlar Derneği’nde devam ettiriyoruz. Ney’e olan ilgi gayet güzel. Enstrümanımızla ilgili de uzun zamana dayalı çalışmalar var. Ülkemiz genelinde de büyük bir katılım var. Allah’ın izniyle çok iyi öğrenciler yetişecek. Ve bu öğrenciler daha iyi öğrenciler yetiştirmek üzere iyi bir üstatlar olacaklar. İleri seviyede 8 yıllık öğrencilerimiz var. Onlar da gençlik merkezlerinde dersler veriyor. İnşallah bundan birkaç tanesi de Dini Musiki yani üst lisans olarak devam edecekler. Akademik yöne döndük, daha ileri seviyelere de çıkacağız inşallah. Çalışmalarımız bu yolda devam ediyor. Kursumuz herkese açık, isteyen herkes gelebilir. Tabi biraz sabır isteyen bir iş. 8 ay ya da 1 yıla yakın ses çalışmalarımız olur. Altyapıyı kurup öyle giriyoruz. Nota, done ve nota okuma yollarından geçiyorlar. Biraz sabır isteyen bir enstrüman ney. Öyle bir enstrüman ki 5 yıl çalışırsın bir ay bıraktın mı dudağın gevşiyor ve nefesin duruyor. O yüzden azim isteyen bir enstrüman. Herkese kapımız açık” diye belirtti.