Van ne zaman büyükşehir oldu? İşte Van'ın büyükşehir yolculuğu
Van ne zaman büyükşehir oldu? İşte Van'ın büyükşehir yolculuğu
İçeriği Görüntüle

Van’da yapılan tüm çağrılara ve gelen tepkilere rağmen paralar yatırım yerine konserlere, şarkıcılara akmaya devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Kültür Yolu Festivali kapsamında milyonlarca liranın kentin kültürel değerleri ile bağdaşmayan şarkıcılara aktarılacağı öğrenildi.

Van'da Milyonlarca Lira Çöpe Atılacak 1

TEPKİLER KULAK ARDI EDİLİYOR

2024 ve 2025 yılında düzenlenen festivaller öncesi Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (Van SDİ), MÜSİAD, HAKSİAD ve HÜDA PAR başta olmak üzere birçok kesimden tepki açıklamaları gelmesine rağmen festivaller iptal edilmemişti.

Festivallerin içeriğinde yer alan etkinliklerin toplumun değerleriyle uyuşmadığını belirten Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, Van’ın manevî, ahlâkî ve toplumsal değerlerini hiçe sayan, yoz kültürü özendiren bu tür organizasyonları asla kabul etmediklerini vurgulamıştı. Kültür adı altında sunulan bu içeriklerin, gençleri hedef aldığını ve toplumsal çözülmeyi hızlandırdığını belirten SDİ, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere yerel yöneticilere çağrıda bulunularak, etkinliğin iptal edilmesini talep etmişti.

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın da kentin ana sorunu olan işsizlik, geçim derdi ve alt yapı eksikliklerine aktarılması gereken paraların festivallere aktarıldığını belirterek ifsad festivalinin iptal edilmesini istemişti.

Vansdi3

Festivallerin iptal edilmesi için bir tepki de MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdullah Aras’tan gelmişti. Aras, “Gazze’de insanlık dramı yaşanırken, ülkemizde son günlerde 12 şehidimiz olmuş, birçok askerimiz yaralanmış durumda. Ayrıca ülkemiz ekonomi tasarruf tedbirleri uygularken, genç işsizlik oranları da ciddi seviyelerde. Bu ve benzeri pek çok sebepten ötürü, Van’da yapılması planlanan Kültür Yolu Festivali’nin iptal edilmesini talep ediyoruz” demişti.

Ancak tüm çağrılara rağmen festivaller yapılmıştı. Son açıklanan takvime göre 2026’da da Van ve 25 diğer şehirde festival düzenlenecek.

KONSER VAR, YATIRIM YOK

Vanlılar yıllardır tamamlanamayan Çevre Yolu, yapılması acil olan köprülü kavşaklar, sürüncemede kalan altyapı projeleri için kaynak beklerken, milyonlarca liranın yine şarkıcılara aktarılacağı duyuruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 11-19 Temmuz 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalde sahne alacak şarkıcılara milyonlar verilecek.

Vatandaşlar, eğlence adı altında yapılan bu harcamaların kentin gerçek ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu, hatta kültürel kimlikten kopuk olduğunu vurgulayor.Kültür (1)

KÜLTÜR DEĞİL İSRAF YOLU!

Eleştirilerin bir diğer boyutu ise, festivalin “kültürel bağ” sorunu. Van’ın tarihi, sanatı, yerel değerleri yeterince yansıtılmazken, kentle kültürel ve sosyolojik bağı olmayan isimlerin sahne alması da tepki çekiyor. “Van’a özgü bir kültür festivali olsaydı, halk sahiplenirdi. Ama bu, tepeden inme bir israf” yorumları öne çıkıyor.

Kültür Yolu Festivali’nin bütçesi tam olarak bilinmiyor. Ancak kentin yıllardır süregelen sorunlarına rağmen milyonluk sahne harcamaları yapılması, bu yıl da "Van’da milyonlarca lira çöpe atılacak" yorumlarına yol açtı.

Muhabir: KASIM KEKLİK