Özellikle sarımsak ve limon fiyatları dikkat çekti. Geçtiğimiz ay 240 TL’ye kadar çıkan sarımsağın kilosu, bu ay itibarıyla 208 TL’ye kadar geriledi. Esnaflar bu düşüşün, yeni mahsulün piyasaya girmesiyle alakalı olduğunu belirtti.
Ancak sarımsaktaki bu gerilemenin aksine, limon fiyatlarında sert bir artış yaşandı. Temmuz ayında 130 TL civarında satılan limonun kilosu, Ağustos ayı itibarıyla 182 TL’ye kadar çıktı. Fiyatlardaki bu ani yükseliş, limonun hem arzındaki azalma hem de depolama maliyetlerindeki artışla ilişkilendiriliyor.
VATANDAŞ TEPKİLİ, ESNAF TEDİRGİN
Fiyatlardaki dengesizlik, pazarlarda alışveriş yapan vatandaşların tepkisine neden olurken, esnaf da bu durumun satışlara yansıdığını söylüyor. Bir pazarcı esnafı, “Sarımsakta biraz rahatlama oldu ama limon alacak olanlar gramla alıyor artık. İnsanlar sadece bakmakla yetiniyor” ifadelerini kullandı.
Yetkililer, mevsim geçişleri ve üretim-tüketim dengesinin piyasa üzerindeki etkilerine dikkat çekerken, önümüzdeki haftalarda diğer ürünlerde de benzer dalgalanmaların yaşanabileceği öngörülüyor.