Anavatanı Van, Hakkari ve Şırnak olan, bölgede ‘ağlayan gelin’ olarak da adlandırılan ters laleler, karların erimesiyle açmaya başladı. Gevaş, Çatak ve Bahçesaray’ın yüksek kesimlerinde baharın gelişini müjdeleyen ve 22 günlük ömre sahip ters laleler, doğaseverlerin ilgisini çekiyor.
VAN’IN SİMGE ÇİÇEĞİ TERS LALE
Yöre halkı tarafından kutsal ve hüzünlü bir çiçek olarak görülen bu tür, dünyanın dört bir yanından doğa ve fotoğraf severlerin ilgisini çekiyor. Ancak, ticari amaçlarla doğadan bilinçsizce toplanması, bu nadide türün neslini tehlikeye atıyor.
Dağ ve vadilerde yetişen ve eşsiz güzelliğiyle mest eden laleler kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Endemik bitki türleri arasında yer alan ters laleleri koparanlara ise 'biyolojik çeşitliliği tahrip etme' suçundan 244 bin 314 lira para cezası uygulanıyor.