Sağlık

Yanlış müdahale ölümle sonuçlanabilir

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırmaları vakalarının ortaya çıkmaya başlarken uzmanlar, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riski taşıyan bölgelerde vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Abone Ol

Havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar doğada daha fazla vakit geçirmeye başladı. Ancak doğa yürüyüşü, piknik ve hayvancılıkla uğraşanlar için yaz aylarında tehlike çanları çalıyor. Özellikle kırsal bölgelerde sıkça rastlanan kene ısırmaları, yanlış müdahale durumunda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

KENE ISIRMASI HAYATİ RİSK TAŞIYABİLİR

Keneler, örümcekgiller (Araknid) sınıfından, sıcak ve nemli ortamları seven kan emici parazitlerdir. İnsan ve hayvanların üzerine tutunarak beslenirler. Bazı türleri, insanlara bulaştırdığı virüs ve bakterilerle tehlikeli hastalıklara yol açabilir.

Türkiye'de en yaygın ve ölümcül kene kaynaklı hastalık Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olarak öne çıkıyor. Bu hastalık, enfekte kenenin ısırmasıyla ya da enfekte hayvanların kan ve dokularına temasla bulaşabiliyor.

KKKA’NIN BELİRTİLERİ NELER?

Hastalığın belirtileri genellikle aniden başlıyor:

Yüksek ateş

Baş ve kas ağrısı

Halsizlik

Mide bulantısı ve kusma

Gözde kızarıklık

İleri evrelerde burun, diş eti ve idrarda kanama

Tedavi edilmediği takdirde hastalık ölümcül olabiliyor.

KENEYE MÜDAHALEDE YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER

Uzmanlar, kene ısırması durumunda yapılan hataların riski artırdığını vurguluyor. En sık yapılan yanlışlardan bazıları; kenenin çıplak elle çıkarılması, üzerine alkol, kolonya ya da sigara bastırılması.

DOĞRU MÜDAHALE NASIL OLMALI?

Kene, ince uçlu cımbızla deriye en yakın yerinden, dik şekilde ve yavaşça çekilerek çıkarılmalı.

Kesinlikle ezilmemeli, kimyasal madde uygulanmamalı.

Isırılan bölge sabunlu suyla yıkanmalı, ardından antiseptikle temizlenmeli.

Kene çıkarılsa bile en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Doğadan Döndüğünüzde Vücudunuzu Kontrol Edin

Kene ısırıklarının çoğu, koltuk altı, kasık ve saç dipleri gibi sıcak bölgelerde görülüyor. Uzmanlar, doğa gezisi sonrası vücut kontrolünün yanı sıra çocukların ve evcil hayvanların da dikkatle incelenmesini öneriyor.

HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLARA ÖZEL UYARI

Hayvanlarla temas halinde olan kişilerin KKKA açısından daha fazla risk taşıdığını belirten yetkililer, hayvan barınaklarının düzenli olarak ilaçlanması ve hayvanların üzerindeki kenelerin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

BELİRTİLER 10 GÜN İÇİNDE ORTAYA ÇIKABİLİR

Kene ısırmasından sonraki 10 gün boyunca şu belirtilerin gözlemlenmesi halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı:

Yüksek ateş

Kas ağrısı

Halsizlik

Kanamalar (burun, diş eti, idrar)

Mide bulantısı, kusma

UZMANLARDAN HAYATİ UYARI

Kene ısırıklarında zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten uzmanlar, “Keneyi doğru çıkarsanız bile KKKA bulaşmış olabilir. Bu yüzden belirti olmasa bile sağlık kontrolü şart” uyarısında bulunuyor.