Yerel medya kaynaklarına göre, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, ilk aşamada 7 siyonist tutukluyu sabah saat 08.00’de Gazze’de Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim etti. Kalan esirlerin ise saat 10.00’dan sonra serbest bırakıldığı bildirildi.
1.716 Filistinli serbest bırakılıyor
Anlaşma kapsamında işgal makamları da yüzlerce Filistinli esiri serbest bırakmak için harekete geçti. Reuters’ın geçtiği bilgilere göre, bugün Gazze’de 1.716 Filistinli esirin özgürlüğüne kavuşması bekleniyor.
Serbest bırakılacak Filistinlilerin bir kısmının Gazze Şeridi’ndeki Nasır Tıp Merkezi’ne nakledileceği, müebbet hapis cezasına çarptırılmış 250 Filistinlinin ise Batı Şeria, Kudüs ve yurt dışına gönderileceği öğrenildi.
Anlaşmanın detayları
Anlaşmaya göre:
Hamas, 20 siyonist tutukluyu serbest bırakacak.
Karşılığında işgal yönetimi, yaklaşık 2 bin Filistinli esiri özgürlüğüne kavuşturacak.
Serbest bırakılan siyonist tutuklular, Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla işgal altındaki topraklara sınır dışı edilecek.
Kızılhaç aynı zamanda Filistinli esirlerin, serbest bırakılacakları bölgelere güvenli şekilde naklini üstlenecek.
"Aksa Tufanı" kapsamındaki ilk büyük takas
Kassam Tugayları, “Aksa Tufanı esir değişim anlaşması” kapsamında bu takasın uygulanacağını duyurmuştu. Bugünkü uygulama, savaşın başlangıcından bu yana yapılan en kapsamlı esir değişimlerinden biri olarak değerlendiriliyor.