Yaklaşık iki ay önce ‘‘Van'da meslek liselerini güzel günler bekliyor.’’ başlığı ile bir yazı kaleme almış Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün Mesleki ve Teknik Eğitim Birimi tarafından mesleki teknik okullarında okuyan öğrencileri ve velilerini sevindiren, meslek öğretmenlerini de hem sevindiren hem de heyecanlandıran bir çalışmanın başlatıldığını belirtmiştim. Bu çalışmanın en önemli yönünün, mesleki anlamda önemli bir bilgi birikimine sahip olan öğretmenlerin çalışmanın başında ve önemli noktalarında olmalarının istenmiş olmasıydı. Yine diğer güzel yönlerinden bir tanesi de ilgili alan öğretmenlerimizin meslek liselerinde okuyan öğrencilerine umut ışığı olabilmek için bu çalışmada varız diyerek büyük bir özveriyle çalışmaları oldu.

Yakından takip ettiğim bu çalışmanın dikkat çekici yönlerinden bir tanesi ise Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Birimi’ nde şube müdürü olarak görev yapan Sayın Mehmet Nuri Elçi’nin Nisa suresi 58. Ayeti Kerime’de; Esteuzubillah, ‘‘Şüphesiz Allah emanetleri (görevleri) ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emreder…’’ (ila ahiril ayeh) ayetinde belirtilen emrin yol gösterici bir emir olduğunun bilinciyle; ‘‘İşlerin en iyisini, o işlerin ehli yapar.’’ Diyerek meslek öğretmenleri ile mesleki eğitimin geliştirilmesi, mesleki ve teknik okulların önündeki engellerin kaldırılması hakkında görüş alışverişi yapması ve ardından çalıştay programına start vermesi oldu. Elbette bu çalışma bir bütün olarak Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait. Ve bireysel bir çalışma olmadığı zaten ortada. Ancak işi yüklenmek, en güzel şekilde yürütülüp sonuçlanmasını sağlamak için elini taşın altına koyan, gelecek nesiller için çabalayanları da takdir etmemek olmaz diye düşünüyorum. Bu nedenle çalıştay sürecinde yol gösteren, kurumlara ve özel sektöre ulaşma konusunda desteğini esirgemeyen il milli eğitim şube müdürümüz sayın Mehmet Nuri Elçi'ye ve yine bu çalışmalarda her türlü desteğiyle meslek öğretmenlerinin yanında olan mesleki ve teknik eğitim birim şefi Fatih Öztunç'a ve alanlarında il zümre başkanı olan ve çalışmalarda aktif rol alan meslek öğretmenlerine teşekkür ediyorum.

Yaklaşık iki aydır ilimizde bulunan 33 mesleki alan özelinde büyük bir özveriyle çok kıymetli çalışmalar yapıldı. Kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirilerek Mesleki Eğitim Çalıştayı‘na katılımları için davet edildiler. Van basınından önemli isimlerin yanı sıra, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden öğretim üyeleri, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti başkanı Orhan Aşan, Van Ticaret ve Sanayi odası temsilcileri ile odaya bağlı özel sektör temsilcileri yine Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası temsilcileri ile ilgili odaya bağlı sektör temsilcileri ve ismini yazının uzamaması için yazamadığım birçok sektör temsilcisi katılım gösterdi. 29 Nisan Salı günü Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen çalıştay önemli bir sürece ev sahipliği yaptı diyebilirim.

Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilen çalıştayın sabah oturumunda mevcut durumun değerlendirmesi yapıldı. Öğleden sonraki oturumda ise var olan sorun ve eksikliklerin çözümü için görüş ve öneriler masaya yatırılarak sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz şeklinde raporlar oluşturuldu. İnşallah Van’daki mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi adına faydalı bir yol haritası olur diyerek bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Oluşturulan 9 masadan biri olan Tekstil Masası’nda;

- 1970’lerde kurulmuş ve uzun yıllar faaliyet göstermiş olan yün-iplik fabrikasının yeniden faaliyete geçirilmesi, kentin yün potansiyelinin değerlendirilmesi açısından önemli bir adım olacaktır.

- Nitelikli personel yetiştirilememesinin temel nedenlerinden biri, personel yetiştiren kurumlarda atölye altyapısının ve gerekli malzemelerin yetersizliğidir. Bu eksiklikler, uygulamalı eğitimin etkinliğini azaltmakta ve sektöre donanımlı eleman kazandırılmasını zorlaştırmaktadır. Söz konusu eksikliklerin iyileştirilmesi için gerekli adımlarım atılması gerekmektedir.

- Personelde iş ahlakı ve işte devamlılık bilincinin kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu değerlerin erken dönemde eğitim süreçlerine entegre edilmesi, iş gücünün sürdürülebilirliği ve sektör verimliliği açısından kritik bir gerekliliktir.

- Batı illerinde olduğu gibi Van ilinin de 6. bölgeden çıkarılarak, 1. bölge kapsamında değerlendirilmesi kentin tekstil potansiyelini arttıracaktır.

Gibi birçok önemli noktaya yer verildi.

Basın ve Halkla İlişkiler Masası’nda ise;

- Özel sektörde ustalık ve usta öğreticilik belgelerinin olmaması ve Milli Eğitim Bakanlığı ‘nın bu hususu şart koşması stajyer öğrenci alınmasına engel olmakta. Bu alanlarda kalifiye elemana ihtiyaç olmasına rağmen istenilen nitelikte öğrenci yetişmesi engellenmiş olmaktadır. Bu nedenle ilgili medya alanlarında ustalık ve usta öğreticilik belgelerinin alınabilmesi için paydaş kurumlara yönelik kursların açılması.

- Mesleki ve teknik liselerin tanıtımında yetersizlik hususunda okul tanıtımları yapılırken ortaokul rehber öğretmenlerinden de destek alınarak 8. Sınıftan mezun olacak öğrencilerin ilgi alanlarına göre meslek liselerine yönlendirilmesinin sağlanması faydalı olacağı ele alındı.

- Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin başarı kriterlerinin üniversitelere yerleşme sayısı yerine işe yerleşme ve iş kurma durumlarına göre değerlendirilmesinin genel liseler ile mesleki liseler arasında ayrıma gidilmesinin gerekliliği ele alındı.

İnşaat ve Elektik Masası’nda;

- Gençlerimizin ve velilerin mesleki eğitime bakışı iyileştirilmelidir. Paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesi ve protokoller artırılmalıdır. Önerisi paylaşılırken,

Sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler Masası’nda sektörün geleceği hakkında;

  • Teknoloji destekli bakım hizmetleri (akıllı ev sistemleri, robotik destek vb.) yaygınlaşacak.
  • Evde bakım hizmetleri daha sistematik bir şekilde örgütlenecek.
  • Bakım sigortası gibi yeni sosyal güvenlik modelleri devreye girebilir.

Öngörüleri yer aldı.

Çalıştaya katılan diğer alanlara ait masalarda da önemli görüş, öneri ve taleplerin yer aldığı raporların, birleştirilerek tüm kamu kurumları ve özel sektörle paylaşılacağı bilgisi aktarıldı.

Eğitimci, yönetici ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek mesleki eğitimin geliştirilmesi için attıkları bu kıymetli adımın Van’ımıza ve mesleki ve teknik eğitimin paydaşlarına fayda sağlamasını yüce rabbimizden niyaz ediyorum. Çalıştaya öncülük eden Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü idaresine, meslek öğretmenlerine ve çalıştay davetine icabet eden tüm kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile özel sektör temsilcilerine bu çalıştaya verdikleri önemden dolayı teşekkür ediyorum. Van’ımızın daha da gelişmesi, ilerlemesi için atılacak tüm adımların kıymete değer olduğu bilincinin hepimizde oluşmasını diliyorum

Selam ve dua ile...