Son birkaç yıldır, okullarımızda daha önceki yıllara nazaran farklı ve bir o kadar da gayri ahlaki mezuniyet törenleri düzenlenmektedir. Farklı ve bir o kadar da gayri ahlaki dedim. Çünkü söz konusu mezuniyet törenleri okul bahçelerinde ve düğün ekiplerinin de katılımıyla gerçekleşiyor. Tabi, düğün ekipleri de işe müdahil olunca iş rayından çıkıyor. Nitekim düğün ekiplerinin gittiği organizasyonlarda kız- erkek karışık halaylar tutuluyor. Halay esnasında da kız ve erkek öğrenciler arasında uygunsuz vaziyetler söz konusu oluyor.

Veliler, çocuklarını okullara gönderirken bir şeyler öğrensinler diye gönderiyorlar. Bu öğrendikleri ilimler sadece fenni ilimler değildir. Aynı zamanda değerler eğitimi dediğimiz ve toplumun manevi atmosferini koruyan ilimler de bu ilimlere dâhildir. Ama görünen o ki öğrenciler değerler eğitimini alsa da bu öğrenci üzerinde bir tesir oluşturmuyor. Çünkü öğrendiğinin aksini yapma ile karşı karşıya kalıyor. Gariban velilerimiz de çocuğundaki gayri ahlaki davranışların sebebini merak edip duruyor. Hâlbuki neredeyse her gün gittiği okulu öğrencisinin ahlaki durumunu zedeliyormuş.

Çocuklarımızı emanet ettiğimiz eğitim kurumlarımız mezuniyet törenleri yapacak ise bunu toplumun değerlerini göz önünde bulundurarak yapmalıdır. Toplumun temel değerlerine aykırı bir mezuniyet töreninin topluma hiç ama hiç faydası yoktur. Aksine dünyevi ve uhrevi olarak tamamen zararlı bir netice verecektir.

Milli Eğitim Bakanlığının bu duruma bir el atması gerekir. Yapılacak mezuniyet töreninde gayri ahlaki hususların bulunmamasına özen gösterilmelidir. Zaten millet olarak ahlaki bir yozlaşma ile karşı karşıyayız. Bu ahlaki yozlaşma da ancak Milli Eğitim Bakanlığı gibi bir kurum tarafından müdahale edilmesi durumunda aza indirgenebilir. Aksi halde Milli Eğitim de bu hususa ilgisiz kalırsa geleceğin büyükleri konumunda olan gençlerimiz, geleceğe dair olan umutlarımızı köreltebilir. Bu ise bir toplum için hiç de iç açıcı bir durum değildir.

Bu bağlamda eğitim kurumları olan okullarımızın idarecileri de bu sorunu masaya yatırmalıdır. Toplumun inanç ve değerlerine uygun olmayan bu mezuniyet törenlerine ahlaki bir düzen getirerek yapmaya çalışmalıdır.

Şahsım olarak bu sene Van’daki bir lisenin mezuniyet törenine uzaktan da olsa şahit oldum. Açıkçası mezuniyet töreninden ziyade okul bahçesinde düğün mü var? Diye tereddüt ettim. Bir düğün salonunda ya da açık havada yapılan düğünlerden bir farkı yoktu. Ama okulda yapılan mezuniyet törenin bir düğünden farkı bana göre şuydu; katılımcıların hepsi geleceğimizin büyükleri konumunda olan gençlerimizdi!

Tabi ben burada okullarımızda yapılan mezuniyet törenlerini konu olarak ele aldım ama Üniversitelerimizdeki mezuniyet törenlerini de ayrı bir konu olarak ele almak gerekir. Çünkü Üniversitelerimizdeki mezuniyet törenlerinin durumu çok daha vahim bir durumdadır. Gençlerimiz lise okurken bu tür durumlara dikkat edersek Üniversiteye giderken bu tür mezuniyet törenlerine karşı bir tavır ortaya koyabilirler.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi fenni ilimler ile yetiştirirken dinine ve toplumsal değerlerine bağlı birer genç olmalarını da göz ardı etmeyelim. Vesselam